ماندگاری بیشتر مواد غذایی با فناوری پرتودهی

برخی نگهدارنده‌های شیمیایی مورد استفاده در صنایع غذایی و کشاورزی می‌توانند در صورت مصرف یا استفاده بیش از حد مجاز خطراتی برای سلامت انسان به‌ویژه از نظر سرطان‌زایی ایجاد کنند.


چند دهه است در دنیا برای نگه‌داری طولانی‌مدت غذا بدون استفاده از موارد شیمیایی یک فناوری پیشرفته مورد استفاده قرار می‌گیرد: پرتودهی مواد غذایی.

این فناوری با استفاده از پرتوهای گاما ایکس یا الکترونی مثل روش‌های سنتی حرارت و انجماد بدون نیاز به مواد نگهدارندۀ شیمیایی موجب بهبود کیفیت بهداشتی غذا می‌شود و تاکنون در تولید غذاهای تخصصی مانند غذای فضایی ناسا و وعده‌های غذایی نظامی (MRE) هم به‌کار رفته.

سازمان‌های بین‌المللی از جمله WHO FAO IAEA و CAC پرتودهی را به‌عنوان روشی ایمن و دوستدار محیط‌زیست تأیید کرده‌اند و بیش از ۷۰ کشور دنیا استفاده از آن را برای بیش از ۱۰۰ نوع ماده غذایی مجاز دانسته‌اند.

مزایای پرتودهی:

میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا را حذف می‌کند.

جلوگیری از رشد آفات انباری مانند سوسک‌ها و بیدها.

جایگزینی سالم و پایدار برای آفت‌کش‌های شیمیایی.

جلوگیری از جوانه‌زنی محصولاتی مانند سیب‌زمینی و پیاز.

تأخیر انداختن در رسیدگی زودهنگام میوه‌ها.

در قارۀ آسیا ایران ژاپن بنگلادش کره‌جنوبی هند چین تایلند و اندونزی دارای واحدهای صنعتی پرتودهی محصولات کشاورزی هستند. (منبع: نکسنا)